Omgeving

100 4563Klein Deikum ligt 2 km van het grootste Europese natuurgebied: de Waddenzee.

Vanaf Klein Deikum start een wandelroute van ongeveer 4 km langs agrarische percelen naar de zeedijk en terug. Bovendien is er een wandelnetwerk in het hele kustgebied( www.waddenwandelen.nl) Bij Noordpolderzijl en in de hoek van de Westpolder zijn korte routes op de kwelder te lopen.

Verblijft u in het huisje Lutje Wad op Lauwersoog, dan zit u midden in het Nationaal Park Lauwersmeer, hier vindt u veel voorzieningen om heerlijk van de omgeving te genieten. Ook bent u hier meer gericht op de Friese kant met Kollum en Dokkum. Het gebied ontstond in 1969 na afsluiting van de Lauwerszee. Op de voormalige zeebodem groeien wilde orchideeën. Schotse hooglanders en konikpaarden begrazen de grote vlaktes en vele soorten vogels kunnen hier ongestoord voedsel vinden, broeden en overwinteren. De indrukwekkende zeearend is hier een graag geziene gast. Om te recreëren zijn er mooie stranden, fiets -en wandelroutes. Het Lauwersmeergebied ligt op 20 km van Pieterburen. Het project Kiek over Diek heeft het mogelijk gemaakt dat u bij de zeedijk ook deels aan de zeekant kunt fietsen. In het Lauwersmeergebied is het ’s nachts nog echt donker, vandaar dat dit gebied zich Dark Sky Park mag noemen.

In de directe omgeving van Ezinge vindt u het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Een zeer oud cultuurgebied, ontstaan zo’n 2500 jaar geleden. In het getijdenlandschap zonder dijken werden wierden opgebouwd, dit zijn verhogingen om te wonen en waar het vee veilig was bij storm. Wierden smolten samen tot dorpen, met boerderijen in een kring en de kerk in het midden. Het Reitdiep stroomt door dit gebied. Dijken, sluisjes, jaagpaden, kronkelende wegen en wierden met historische boerderijen getuigen van de eeuwenlange strijd tegen het water .In Ezinge vindt u ook het wierdenmuseum.

Het eiland Schiermonnikoog ligt op 45 minuten varen, de veerboot vertrekt vanaf Lauwersoog. Het is een heerlijk fiets – en wandeleiland.

 

 Verder is er veel kleinschalig vertier in de omgeving:

 Ook een dagje Groningen,Schiermonnikoog of Borkum(Duitsland) zijn vanaf de camping goed te doen.